Przepis i sposób przygotowania na: Zawijany torcik śmietanowo - malinowy
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka i ubijamy. Pod konieć wsypujemy obie mąki, proszek do piecznia,, mleko, mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem, natłuszczoną blachę 32 x 39 cm. Pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Namaczamy 8 płatków żelatyny. Zagotowujemy 40 dag śmietany z otartą skórką z cytryny, przeciętą laską wanili, 75 g cukru i 1 cukrem waniliowym. Gotujemy ok 5 min. Zestawiamy z ognia i dodajemy przetarte maliny. Mieszamy i odbieramy ok 1/4 masy do osobnej miseczki. W 3/4 masy rozpuszczamy wyciśniętą żelatynę i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ubijamy 35 dag śmietany. Gdy krem malinowy zacznie tężeć, dodajemy 3/4 ubitej śmietany. 1/4 odstawiamy do lodówki.
Wystudzony biszkopt smarujemy cienko konfiturą porzeczkową. Na wierzch rozprowadzamy równomiernie masę śmietanowo- malinową. Odstawiamy na chwilę, aby masa nieco stężała.Kroimy biszkopt wzdłuż na 6 równych pasków. Jeden zwijamy w roladę i układamy na środku tortownicy 26cm. Pozostałe paski owijamy dookoła. Odstawiamy tort do lodówki.
Namaczamy 4 płatki żelatyny, odciskamy i podgrzewamy, aż do rozpuszcznia. Do żelatyny dodajemy pozostawiony krem malinowy i bitą śmietanę. Wykładamy na tort, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i nieregularnie obsmarowujemy tort, brzegi ozdabiamy dekoracyjnie śmietaną ze szprycki.
Zastygniętą czekoladę zeskrobujemy z powierzchni szeroką łyżką (do przewracania kotletów), tak aby utworzyły sie podłużne blaszki. Dekorujemy nimi tort, pozostawionymi malinami oraz świeżą miętą.