Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijany torcik śmietanowo - malinowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 40 dag
biała czekolada 10 dag
jaja 3
cukier kryształ 20 dag
sól 1 szczypta
mąka pszenna 12,5 dag
mąka ziemniaczana 2,5 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 12 płatków
śmietana 30% 1 kg
skórka z cytryny 1
laska wanilii 1
cukier waniliowy 1 op
konfitura z czerwonej porzeczki 4 łyżki
mięta

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijany torcik śmietanowo - malinowy

Czekoladę kroimy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na szklaną deskę do krojenia i odstawiamy do zastygnięcia. Zagotowujemy 30 dag malin i przecieramy przez sitko. Pestki wyrzucamy.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka i ubijamy. Pod konieć wsypujemy obie mąki, proszek do piecznia,, mleko, mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem, natłuszczoną blachę 32 x 39 cm. Pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Namaczamy 8 płatków żelatyny. Zagotowujemy 40 dag śmietany z otartą skórką z cytryny, przeciętą laską wanili, 75 g cukru i 1 cukrem waniliowym. Gotujemy ok 5 min. Zestawiamy z ognia i dodajemy przetarte maliny. Mieszamy i odbieramy ok 1/4 masy do osobnej miseczki. W 3/4 masy rozpuszczamy wyciśniętą żelatynę i odstawiamy w chłodne miejsce.

Ubijamy 35 dag śmietany. Gdy krem malinowy zacznie tężeć, dodajemy 3/4 ubitej śmietany. 1/4 odstawiamy do lodówki.

Wystudzony biszkopt smarujemy cienko konfiturą porzeczkową. Na wierzch rozprowadzamy równomiernie masę śmietanowo- malinową. Odstawiamy na chwilę, aby masa nieco stężała.Kroimy biszkopt wzdłuż na 6 równych pasków. Jeden zwijamy w roladę i układamy na środku tortownicy 26cm. Pozostałe paski owijamy dookoła. Odstawiamy tort do lodówki.

Namaczamy 4 płatki żelatyny, odciskamy i podgrzewamy, aż do rozpuszcznia. Do żelatyny dodajemy pozostawiony krem malinowy i bitą śmietanę. Wykładamy na tort, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia.

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i nieregularnie obsmarowujemy tort, brzegi ozdabiamy dekoracyjnie śmietaną ze szprycki.

Zastygniętą czekoladę zeskrobujemy z powierzchni szeroką łyżką (do przewracania kotletów), tak aby utworzyły sie podłużne blaszki. Dekorujemy nimi tort, pozostawionymi malinami oraz świeżą miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 31.03.2014 08:08
Cudowny z wyglądu i pewnie bajeczny w smaku
ada.la 30.03.2014 20:34
fajnie wygląda
AZgotuj 30.03.2014 20:30
przepyszne:)
Kolorowa 30.03.2014 19:27
Ładnie wygląda ;)
everay 30.03.2014 16:39
pysznie wygląda:)
Wiktoria29 30.03.2014 15:47
podzielam zdanie poprzedników, wygląda super fajnie, ale napracować się przy takim trzeba
halina17 30.03.2014 15:12
Ładny tort , z malinami pyszny.
Katarzyna59 30.03.2014 14:52
Wygląda obłędnie, przepiękny.
stokrotka 30.03.2014 13:36
śwetny pomysł
Jadwiga/Jaga85 30.03.2014 13:33
Wygląda idealnie!!!POZDRAWIAM!
Pyszota 30.03.2014 13:31
wygląda pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak