Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki przemytnika

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

klopsy

mięso mielone wieprzowe 500 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
szpinak 200 g
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

sos pomidorowy

bulion warzywny 1 l
przecier pomidorowy 200 g
cukier 1 łyżeczka
oregano
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki przemytnika

wszystkie składniki połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron.

Bulion podgrzać w garnku. Dodać do niego przecier pomidorowy, cukier i oregano. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć klopsy do sosu i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Serwować z ziemniaczkami lub frytkami i surówką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak