Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka białkowa kokosowo – makowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
białko 4 szt
masło 80 g
mleko 150 ml
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
wiórki kokosowe 6 łyzek
mak 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka białkowa kokosowo – makowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.

Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!

Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.

Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).

Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 30.03.2014 11:22
pierwszy raz taką widzę! i już chce ją upiec :D
2milutka 29.03.2014 19:58
cudownie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak