Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszony schab na warzywnej pierzynce

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 6 kawałków
czosnek 4 ząbki
cebula czerwona 1 szt
paprka żółta 1 strąk
pomidor 4 szt
bulion drobowy 500 ml
masło klarowane
sól
czany pieprz
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Duszony schab na warzywnej pierzynce

1. Schab myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony.

2. Na rozgrzanym maśle klarowanym przesmażamy drobno pokrojony czosnek i cebule w piórka. Dodajemy poszatkowaną w paski paprykę i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy sola i przesmażamy razem. Dodajemy pół litra bulionu i przekładamy do warzyw schab. Całość dusimy pod przykryciem prze 15 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Serwujemy z kluseczkami lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak