Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

duszone polędwiczki na pierzynce

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzwa 450 g
seler naciowy 4 łodygi
kalarepa 1 szt
cebula czerwona 2 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka zielna 1 szt
masło 100 g
mąka 2 łyżki
przeier pomidorowy 200 g
śmiatanka 12% 500 ml
olej do smażnia
sól
czary pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: duszone polędwiczki na pierzynce

Przygotować sos pomidorowo-śmietanowy: rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę a następnie zalać ok. 0,5 l wody. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Dodać śmietankę i gotować delikatnie do zagotowania.
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i ostrą papryką i króciutko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie dodać poszatkowane papryki, cebule, seler naciowy, kalarepę i zalać przygotowanym wcześniej sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu.
Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych z tymiankiem i rozmarynem ziemniaczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak