Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeski gulasz piwny

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gulasz

łopatka bez kości 550 g
skóra z boczku wędzonego 1 szt
cebula biała 2 szt
czosnek 3 ząbki
masło klarowane 1 łyżka
mąka 2 łyżki
piwo jasne 1 szklanka
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

zasmażana kapusta

kapusta kiszona 900 g
cebula 1 szt
smalec 1 łyżka
masło 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
kminek

placki ziemniaczane

ziemniaki 1 kg
cebula biała 1 i 1/2 szt
mąka ziemniaczana
olej do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Czeski gulasz piwny

Gulasz:
W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w miseczce z łyżką mąką i słodką papryką tak, aby pokryła całe mięso. Następnie dodajemy je do podsmażonej skórki boczku i przesmażamy kilka minut. Dodajemy poszatkowane w piórka cebule i czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy jeszcze kilka minut i zalewamy całość piwem oraz wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu.

Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików.

Kapusta:
Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i kminkiem
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulami. Porządnie odciskamy nadmiar soku z przetartej masy. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki, ale żeby ciasto nie było twarde. Konsystencja ma przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Smażymy na oleju na złoto z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 11.04.2017 16:09
smaczne danie
IZABELA29 29.03.2017 13:57
Na pewno pyszny
pestka 29.03.2017 13:10
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak