Czeski gulasz piwny

Czeski gulasz piwny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

gulasz

  • łopatka bez kości

    550 g
  • skóra z boczku wędzonego

    1 szt
  • cebula biała

    2 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • piwo jasne

    1 szklanka
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • słodka papryka Prymat

  • pieprz czarny mielony

  • sól

zasmażana kapusta

  • kapusta kiszona

    900 g
  • cebula

    1 szt
  • smalec

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

  • kminek

placki ziemniaczane

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula biała

    1 i 1/2 szt
  • mąka ziemniaczana

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gulasz:
W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w miseczce z łyżką mąką i słodką papryką tak, aby pokryła całe mięso. Następnie dodajemy je do podsmażonej skórki boczku i przesmażamy kilka minut. Dodajemy poszatkowane w piórka cebule i czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy jeszcze kilka minut i zalewamy całość piwem oraz wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu.

Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików.

Kapusta:
Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i kminkiem
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulami. Porządnie odciskamy nadmiar soku z przetartej masy. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki, ale żeby ciasto nie było twarde. Konsystencja ma przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Smażymy na oleju na złoto z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

11.04.2017 16:09
smaczne danie

IZABELA29

29.03.2017 13:57
Na pewno pyszny

pestka

29.03.2017 13:10
smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat