Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni z majerankiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mąka żytnia 100 g
drożdże 50 g
woda letnia 500 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z majerankiem

W szklance ciepłej (ale nie gorącej) wody z dodatkiem cukru oraz łyżki mąki rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować. Po tym czasie mieszamy je z mąkami, jajkiem, solą, majerankiem, oliwą oraz resztą wody. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy przykryte ściereczka na minimum 30 minut. Po tym czasie cisto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20cm wysmarowanej tłuszczem. Jeżeli chcemy możemy w tym momencie posypać wierzch ciasta siemieniem lnianym czy sezamem. Pozostawiamy na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie pieczemy w 200 stopniach C przez 35-40 minut. Pozostawiamy do powolnego wystygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 29.03.2014 18:08
taki jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak