Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze z cukinią i szałwią

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

woda letnia 190 ml
drożdże 30 g
mąka pszenna 350 g
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

nadzienie

cebula 3 szt
cukinia 1 szt
oliwa 2 łyżki
szałwia 6 listków
sól do smaku
czary pieprz

do posmarowania

jajko 1 szt
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze z cukinią i szałwią

Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Cebule obrać, posiekać w piórka, a cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim cebule z cukinią. Posiekać drobno szałwię. Dodać do warzyw. Podsmażać ze zeszklenia cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 10 część. Z każdej uformować kulkę. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zgnieść ręką. Pośrodku utworzyć zagłębienie w którym umieszczamy farsz cebulowy. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem. Piec w 220 stopniach C przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 12.03.2017 22:06
Pyszności..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak