Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z masą jabłkowo cytrynową z bezą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka 2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
masło 150 gram
śmietana 30% 3 łyżki

Masa jabłkowo cytrynowa

jabłka 5 sztuk
cynamon Prymat 1 łyżeczka
galaretka cytrynowa 1 sztuka

Beza

białko 3 sztuki
cukier puder 1/3 szklanki

Porada

Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy na niego fasolę lub ryż,żeby nie powstały bąble.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z masą jabłkowo cytrynową z bezą

Do przesianej mąki dodajemy cukier puder,żółtka,masło i śmietanę.Całość siekamy nożem po czym zagniatamy ciasto,owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkujemy i wykładamy na blachę.Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Masa: jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy.Wrzucamy do garnka i częściowo rozgotowujemy.Wsypujemy cynamon i galaretkę.Mieszamy.
Beza: białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder.Ciepłe jabłka wykładamy na upieczone ciasto.Na wierzch dodajemy ubite białka.Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w tej samej temperaturze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paolcia 29.03.2014 08:47
moja mama robi podobną :) i jest bardzo pyszna :)
gusia1000 29.03.2014 00:27
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak