Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 2 garści
grzyby leśne 1 kg
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
cebula 1 szt
włoszczyzna suszona 2 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa

Grzyby suszone moczymy przez noc w zimnej wodzie, dnia kolejnego gotujemy je w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Grzyby świeże myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, masło rozpuszczamy na patelni i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę,.
Gdy cebulka się zrumieni dodajemy do niej odcedzone grzyby suszone, a wodę po ich gotowaniu odstawiamy a także grzybki świeże, całość solimy, doprawiamy grubo zmielonym pieprzem, posypujemy mieloną włoszczyzną, podlewamy odrobiną wody, i dusimy nasze grzyby razem z cebulą na małym ogniu, po godzince duszenia wszystko przekładamy do garnka zalewamy większą ilością wody, a także wlewamy cześć wody po gotujących się grzybach suszonych, zupę doprowadzamy na kilka minut jeszcze do wrzenia.
Na sam koniec śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy i wlewamy do reszty zupy grzybowej, taka zabielona jest już gotowa, później wystarczy już jedynie podać z makaronem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nogawkuchni 28.03.2014 15:21
Apetycznie się prezentująca i z pewnością pyszna zupa,lubię grzybową,oj zjadłoby się.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak