Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowo - brzoskwiniowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa

śmietanka kremowa 500 ml
truskawki 350 gram
brzoskwinie w puszce 1 puszka
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
cukier puder 3 łyżki
czekolada mleczna kawałek
winogrona kilka

Porada

Ja do tortu użyłam mrożonych truskawek, które wcześniej rozmroziłam. Tort można udekorować według własnego uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowo - brzoskwiniowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tarta tortownicę. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części.
Krok 1 - Tort truskawkowo - brzoskwiniowy foto
2
Truskawki miksujemy blenderem (wcześniej rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody).
Krok 2 - Tort truskawkowo - brzoskwiniowy foto
3
W drugiej misce miksujemy blenderem odcedzone z zalewy brzoskwinie.
Krok 3 - Tort truskawkowo - brzoskwiniowy foto
4
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Krok 4 - Tort truskawkowo - brzoskwiniowy foto
5
1/3 śmietany przekładamy do truskawek i miksujemy na jednolitą masę dolewając połowę żelatyny.
Krok 5 - Tort truskawkowo - brzoskwiniowy foto
6
Masę truskawkową wykładamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy drugim.
Krok 6 - Tort truskawkowo - brzoskwiniowy foto
7
Do zmiksowanych brzoskwiń, także dodajemy 1/3 śmietany i również miksujemy na jednolitą masę, dolewając resztę żelatyny. Masę brzoskwiniową wykładamy na drugi biszkopt, rozsmarowujemy i przykrywamy trzecim.
Krok 7 - Tort truskawkowo - brzoskwiniowy foto
8
Pozostałą śmietaną (można do niej dodać trochę żelatyny) smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy winogronem i startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
Krok 8 - Tort truskawkowo - brzoskwiniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 28.03.2014 13:54
Skusiłabym się na kawałeczek...
dodi 28.03.2014 11:01
przepis super. Trafia do zakładek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak