Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

FARSZ

kości schabowe 1,5 kg
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
marchew 4 sztuki
seler 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka

CIASTO

mąka tortowa 4 szklanki
olej rzepakowy 2 łyżki
gorąca woda 1,5 szklanki
sól 3/4 łyżeczki

OKRASA

słonina wędzona 15 dag
cebula 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą...

Kroki postępowania

1
kupuję kości schabowe z dość dużą ilością mięska i gotuję wywar na zupy, który zamrażam porcjami

mięso obrane wykorzystuję jako farsze do pierogów, naleśników, pyz, sosu do placków ziemniaczanych

kości schabowe zalać wodą - zagotować i wodę wylać a kości opłukać

teraz kości zalać odpowiednią ilością wody i gotować do miękkości - pod koniec gotowania dodać warzywa potrzebne do farszu
Krok 1 - mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... foto
2
ostudzone kości obrać z mięska - włożyć do pojemnika blendera z warzywami i wszystko zmiksować - obrać kości dokładnie, aby nie było kosteczek, to nóż blendera nie złamie się

farsz do smaku wg uznania doprawić kucharkiem, pieprzem, majerankiem
Krok 2 - mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... foto
3
ciasto na pierogi wyrabiam w robocie, dlatego używam wrzątku - takie ciasto jest delikatne

do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej i zacząć mieszać - dolewać tyle wody aby ciasto było sprężyste i wyrobione na kulę - użyłam około 1,5 szklanki wrzątku
Krok 3 - mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... foto
4
gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i zostawić na 15 minut
Krok 4 - mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... foto
5
stolnicę podsypać mąką i z ciasta odciąć porcję do wałkowania na cieniutki placek

szklanką wykrawać krążki, kłaść pełną łyżeczkę farszu i zlepiać palcami pierogi
Krok 5 - mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... foto
6
wrzucać na gotującą się wodę z 1 łyżką oleju i posoloną do smaku

po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty i cedzakiem wykładać na talerz
Krok 6 - mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... foto
7
słoninę i cebulę pokroić w kosteczkę, do podsmażonej słoniny wsypać cebulę i zeszklić na złocisto
Krok 7 - mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kucharz11 02.11.2016 19:16
lubię takie jedzonko
Malgorzata549 09.10.2016 08:56
pysznie się prezentują
Dorian 23.12.2014 12:09
praktyczne i ekonomiczne jedzonko
Katarzyna59 11.10.2014 18:49
lubię takie jedzonko
Motorek 18.08.2014 15:15
fajne pierożki
IwonaKa 25.06.2014 12:45
uwielbiam takie pierożki
erym 22.05.2014 13:15
takie pierogi to rozumiem, sama nazwa dania brzmi zachecajaco :)
Margo1 17.05.2014 10:20
apetycznie wygląda
Beata73 15.04.2014 08:58
aż ślinka cieknie na sam widok
kuklik 14.04.2014 18:23
wspaniały pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak