Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu

5.0
(42)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

cebula 500 g
olej do smażenia
boczek wędzony 200 g
ser gruyere 80 g
żółtko jajek 2 szt.
mleko 200 ml
śmietana 36% 200 ml
tymianek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
ogóreczki konserwowe
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Ciasto

mąka 200 g
masło 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy na niej pokrojoną w pióra cebulę. Na drugiej patelni smażymy boczek (bez dodatkowego tłuszczu).
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
2
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, dodając wodę i doprawiając solą. Posypujemy stolnicę/ blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na średniej grubości płat. Formę do tarty smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką. Ciastem wykładamy formę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
3
Nakłuwamy spód ciasta widelcem.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
4
Układamy na spodzie folię aluminiową, wysypujemy na nią np. fasolę (która nie spali się w piekarniku a jednocześnie swoim ciężarem przytrzyma ciasto w trakcie pieczenia).
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
5
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 10-15 min. Po 10 min sprawdzamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
6
Cebulę doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem Prymat.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
7
Do miski wlewamy mleko i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy starty ser. Usmażoną cebulę przekładamy do naczynia, aby ostygła.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
8
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i fasolę z wierzchu. W misce mieszamy cebulę z boczkiem i przygotowaną śmietaną.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
9
Na upieczone ciasto wkładamy przygotowany farsz. Resztą sosu śmietanowego polewamy farsz z wierzchu. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na 180-190 ° C na ok. 30-40 min, ale tu także sprawdzamy nożem stopień upieczenia (jeśli nóż jest czysty ciasto jest upieczone). Tartę podajemy z ogóreczkami konserwowymi Smak.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PannaP 06.04.2014 20:03
Danie - pycha! Co prawda u mnie, po wyjęciu z piekarnika tarta puściła trochę "wody", ale podejrzewam że to przez cebulę, której dobrze nie odparowałam. Polecam każdemu, nawet laikowi. Przepis prosty, szybki, a danie bardzo dobre i sycące :) P.S. - Jedynym mankamentem jest brak informacji jakiej wielkości forma do tarty została użyta. Ja użyłam 23cm :) Pozdrawiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak