Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cykoria 4 szt.
szynka parmeńska 4 plastry
masło 100 g
cytryna 1/2 szt.
mąka 100 g
orzechy włoskie 50 g
orzechy laskowe 50 g
olej orzechowy 50 ml
ocet winny czerwony 50 ml
cukier 75 g
Koperek suszony Prymat
Kminek cały Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami

Kroki postępowania

1
Cykorie delikatnie wydrążamy z twardych końcówek.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
2
W garnku wlewamy zimną wodę z sokiem z cytryny, dodajemy do wody mąkę i dokładnie mieszamy. Do wody wkładamy cykorie dodajemy cukier i wstawiamy na ogień. Możemy też do garnka dołożyć połówkę cytryny z której wycisnęliśmy sok. Do garnka wkładamy mniejszą pokrywkę, która delikatnie dociśnie pływające po wierzchu cykorie i zanurzy je w wodzie. Cykorie gotujemy. Po ugotowaniu wyjmujemy cykorie i wkładamy do miski z zimną wodą.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
3
Część szynki parmeńskiej kroimy w grube paski. Drugą cześć szynki w plastrach blanszujemy, sparzamy w gorącej wodzie po gotowanej cykorii. Sparzoną szynkę odkładamy na talerz.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
4
Masło rozpuszczamy na patelni. Układamy na rozgrzanej patelni cykorie żeby je karmelizować. Dosypujemy na patelnie cukier, orzechy laskowe i włoskie. Dolewamy ocet winny. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem Prymat i koperkiem suszonym.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
5
W misce mieszamy ze sobą olej orzechowy i ocet winny. Sos z patelni wlewamy do miski z olejem orzechowym i octem winnym, dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy blanszowane plastry szynki, a na nich układamy cykorię. Cykorię polewamy sosem.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto
6
Na wierzch układamy kilka pasków szynki i podajemy.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 33: Cykoria karmelizowana z szynką i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak