Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe

odc. 29 Doradca Smaku

Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada

    350 g
  • masło

    300 g
  • cukier

    160 g
  • mąka

    1 łyżka
  • jajka

    8 szt.
  • migdały

    100 g
  • cukier puder

  • cynamon mielony

  • imbir mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

  • laska wanilii

    2 szt.
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe
Pokruszoną czekoladę 70 % rozpuszczamy w kąpieli wodnej co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe
Do dwóch misek wbijamy osobno żółtka i białka z jajek. Miskę z białkami wstawiamy do lodówki, a żółtka rozbijamy. Do żółtek dodajemy cukier i mieszamy do czasu aż staną się „blade”.
Krok 3 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło, zdejmujemy miskę z wodnej kąpieli i mieszamy. Czekamy aż czekolada trochę ostygnie i w tym czasie doprawiamy ją mielonym cynamonem(około 1 łyżeczki) i imbirem (pół płaskiej łyżeczki). Porządnie mieszamy czekoladę. Dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej.
Krok 4 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe
Laskę wanilii kroimy na dwie połowy i delikatnie wyskrobujemy ze środka ziarna i dodajemy je do czekolady.
Krok 5 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe
Masę czekoladową mieszamy i mieszając dodajemy przygotowane żółtka. Całość porządnie mieszamy. Dosypujemy puder z migdałów i ponownie mieszamy składniki.
Krok 6 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe
Z lodówki wyjmujemy miskę z białkami i odrobinę je solimy. Ubijamy na sztywną pianę w trakcie dosypując na sam koniec odrobinkę cukru pudru.
Krok 7 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe
Formę do ciasta o wielkości 30 cm. smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną mąki. Ubite białka mieszamy z czekoladą aż powstanie gładka masa. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy.
Krok 8 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 40 minut (z termoobiegiem).
Krok 9 - Różne smakołyki: Doradca Smaku II, odc. 29: Ciasto czekoladowe
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, oprószamy cukrem pudrem i ciasto jest gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:40
Ciasto czekoladowe zawsze pycha!

Lirael

24.05.2015 09:14
Ciasto pychotka jednak jeśli ktoś nabył książkę Doradca Smaku2 to wydawca nie dopisał że ciasto należy piec z termoobiegiem w 150 stopniach i laik może złapać zakalec :)

Agnieszka191

15.06.2014 20:08
pychaaaaaa

eeee

21.05.2014 12:48
uwielbiam ten program szybko i na temat

DJ Minecraft

18.04.2014 21:21
Uwielbiam ciacha czekoladowe muszę to zrobić :)1

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat