Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka 1 szt
bulion drobiowy 4 szklanki
masła 3 łyżki
różyczek brokuła 2 szklanki
pory, białe i jasnozielone części, dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki 2 szt
łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 2 szt
pieczarek, pokrojonych w plasterki 250 g
abłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w kostkę 1 szt
octu jabłkowego 1/4 szklanki
suszonego tymianku 1/2 łyżeczki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami

Do większego garnka wlej bulion i włóż do niego umyte piersi z kurczaka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas usuwając tworzący się kożuch. Gdy kurczak będzie już ugotowany przełóż go na talerz do ostygnięcia. Przelej też bulion przez gęste sitko i wytrzyj do sucha rondel.
W tym samym rondlu roztop na średnim ogniu masło i włóż pora i selera. Smaż do miękkości, przez około 10 minut, po czym dodaj grzyby i brokuły, po czym smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj jabłko i smaż kolejne kilka minut, aż grzyby i jabłka zmiękną. Wlej do rondla przelany przez sitko bulion i wmieszaj ocet jabłkowy, śmietankę i tymianek. Gotuj całość, pod częściowym przykryciem przez 20-30 minut.
W międzyczasie, pokrój kurczaka na małe kawałki i odstaw.
Po 30 minutach zmiksuj zupę blenderem, aż do uzyskania gładkiego kremu, po czym dodaj rozdrobnionego kurczaka. Dopraw solą i pieprzem do smaku, odstaw do ostygnięcia na 10 minut i podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak