Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik smerfowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
masło 250 g 1 szt
smalec 1 łyżka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier 1 szklanka
jogurt owocowy 2 szt.
budyń owocowy 1 szt.
wiórki kokosowe 20 dag
owoce leśne 1 szklanka
bita śmietana 2 szt.
barwnik spożywczy do ciast
Owoce z syropu

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik smerfowy

Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, smalcem z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i dodać żółtka z połową cukru, następnie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na przygotowaną formę i ubić w międzyczasie białka na sztywną pianę. Do piany wsypać resztę cukru, budyń i ubijać przez 5 minut. Wlać jogurty, resztę proszku do pieczenia, wiórki kokosowe, owoce i razem wszystko dokładnie wymieszać.. Masę wyłożyć na przygotowane ciasto w formie i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta lub kruszonką z tegoż ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Śnieżki ubić z mlekiem według opisu na opakowaniu dodać odrobinę barwnika spożywczego, wyłożyć na upieczony wystudzony placek i ozdobić owocami( proponuję borówkami).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak