Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z batonikami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 6
cukier 300 g
masło lub margaryna 300 g
mąka 300 g
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki
baton 16 małych

Do dekoracji

gorzka czekolada 50 g
biała czekolada 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z batonikami.

Składniki na formę keksową:
Tyle ile zaważy 6 jaj, tyle dodajemy pozostałych składników (u mnie 6 jaj ważyło 300 g).
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku. Gdy utrzesz już wszystkie jajka, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj na gładką masę.
Wylej pierwsza warstwę ciasta na dno keksówki- wyłóż 8 batoników tworząc 2 rzędy aby nie dotykały brzegów keksówki.
Na batoniki wylej trochę ciasta i umieść tak jak poprzednio 2 rzędy batoników (8szt) wylej reszte ciasta i wyrównaj.
Piecz około 50-55 minut na złoty kolor. Przed wyjęciem ciasta sprawdź, czy się upiekło.
Każdą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, udekoruj ciasto robiąc esy-floresy z czekolady.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak