Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 550 g
pomidory pelati 1 puszka
anchois 100 g
kapary 100 g
oliwki czarne 50 g
oliwki zielone 50 g
czosnek 1 szt.
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
mąka 100 g
masło 50 g
cukier 10 g
oliwa 50 ml
Majeranek suszony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku

Kroki postępowania

1
Siekamy drobniutko czosnek i cebulę. W garnku delikatnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na podgrzaną oliwę czosnek wraz z cebulką.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku foto
2
Pomidory przecedzamy przez sitko i kroimy na nim na mniejsze kawałki. Tak przygotowane pomidory dodajemy do garnka z czosnkiem i cebulą. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem czarnym, majerankiem i odrobinką cukru. Powoli gotujemy pomidory i odparowujemy je w sumie około 15-18 minut. Przekładamy całość z garnka do miski, dodajemy kapary (ilość według uznania).
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku foto
3
Anchois kroimy i dodajemy do miski. Podobnie oliwki czarne i zielone kroimy i dołączamy do pozostałych składników w misce. Wszystko mieszamy. Doprawiamy farsz pieprzem ziołowym.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku foto
4
W foremce do tarty, którą uprzednio smarujemy masłem i obsypujemy mąką wykładamy jeden zwój ciasta francuskiego. Nakłuwamy je widelcem i wykładamy do formy farsz.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku foto
5
Następnie całość przykrywamy drugim zwojem ciasta francuskiego. Brzegi mocno dociskamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku foto
6
Powierzchnię delikatnie nacinamy nożem robiąc kratkę (uważamy, by nie przeciąć ciasta).
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku foto
7
Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w miseczce. Smarujemy nim wierzch ciasta.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku foto
8
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 – 200 stopni na 15-17 minut.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku foto
9
Po wyjęciu z piekarnika pizza jest gotowa. Smacznego!
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rudasek252
rudasek252 13.01.2016 15:57
Przygotowalismy tę pizzę lecz z troszkę zmienionymi składnikami, pizza bardzo pyszna !!!
Pawlus14 11.03.2015 22:38
super smaczna polecam
V_kuchareczka 26.03.2014 18:09
na pewno jest pyszna
IwonaDD 26.03.2014 17:33
wygląda mega smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak