Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku

odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    550 g
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • anchois

    100 g
  • kapary

    100 g
  • oliwki czarne

    50 g
  • oliwki zielone

    50 g
  • czosnek

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • mąka

    100 g
  • masło

    50 g
  • cukier

    10 g
  • oliwa z oliwek

    50 ml
  • majeranek otarty

  • pieprz ziołowy

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku
Siekamy drobniutko czosnek i cebulę. W garnku delikatnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na podgrzaną oliwę czosnek wraz z cebulką.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku
Pomidory przecedzamy przez sitko i kroimy na nim na mniejsze kawałki. Tak przygotowane pomidory dodajemy do garnka z czosnkiem i cebulą. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem czarnym, majerankiem i odrobinką cukru. Powoli gotujemy pomidory i odparowujemy je w sumie około 15-18 minut. Przekładamy całość z garnka do miski, dodajemy kapary (ilość według uznania).
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku
Anchois kroimy i dodajemy do miski. Podobnie oliwki czarne i zielone kroimy i dołączamy do pozostałych składników w misce. Wszystko mieszamy. Doprawiamy farsz pieprzem ziołowym.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku
W foremce do tarty, którą uprzednio smarujemy masłem i obsypujemy mąką wykładamy jeden zwój ciasta francuskiego. Nakłuwamy je widelcem i wykładamy do formy farsz.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku
Następnie całość przykrywamy drugim zwojem ciasta francuskiego. Brzegi mocno dociskamy.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku
Powierzchnię delikatnie nacinamy nożem robiąc kratkę (uważamy, by nie przeciąć ciasta).
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku
Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w miseczce. Smarujemy nim wierzch ciasta.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 – 200 stopni na 15-17 minut.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 21: Pizza po francusku
Po wyjęciu z piekarnika pizza jest gotowa. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rudasek252

13.01.2016 15:57
Przygotowalismy tę pizzę lecz z troszkę zmienionymi składnikami, pizza bardzo pyszna !!!

Pawlus14

11.03.2015 22:38
super smaczna polecam

V_kuchareczka

26.03.2014 18:09
na pewno jest pyszna

IwonaDD

26.03.2014 17:33
wygląda mega smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat