Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cielęcina 500 g
koper włoski 2 szt.
oliwa 100 ml
sok z cytryny 1/2 szt.
masło 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
Musztarda delikatesowa Prymat
Kolendra cała Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim

Kroki postępowania

1
Polędwicę oczyszczamy ze ścięgien i kroimy na równe kawałki. Każdy kawałek owijamy w folię spożywczą i rozbijamy na grubość ok. 0,5 centymetra. Rozbite kawałki przykrywamy folią.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
2
Koper włoski kroimy w cienkie piórka i smażmy na patelni z oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą, kolendrą i pieprzem kolorowym. Gdy koper zmięknie dolewamy odrobinę wody. Odparowujemy i zdejmujemy z ognia.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
3
Bitki posypujemy solą i pieprzem i smażymy na patelni z olejem po ok. 2 minuty z każdej strony.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
4
Do pozostałego tłuszczu dolewamy trochę wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Na koniec wrzucamy masło i mieszamy aż się rozpuści.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
5
Następnie do sosu wkładamy bitki i całość chwilkę podgrzewamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
6
Bitki podajemy z musztardą i koprem włoskim.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

silwia122 05.07.2014 15:18
To smayc na oleju cy na oliwie???!!! Robilam ju 3 razy i nikomu z domownikow nie smakuje!! Mieso dobrej jakosci - po smaeniu ( 3 min po kazdej stronie), potem jeszcze " dochodzi" pare min w "sosie" nadal jest twarde - przewaza smak cytryny ( a wycislam sok z 1/4 a nie jak w przepisie z 1/2 ) Szczerze odradzam ten przepis!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak