Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

tuńczyk 300 g (świeży)
Imbir mielony Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
olej 15 ml
pomidorki cherry 5 szt.
roszponka
pomidory suszone Smak
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Marynata

sos sojowy 50 ml (jasny)
olej sezamowy 50 ml
ocet winny 25 ml
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, ocet winny, dodajemy trochę cukru i mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy pokrojonego w dużą kostkę tuńczyka i marynujemy ok. 10 minut. W tym czasie marynatę doprawiamy Imbirem mielonym Prymat.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
2
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy z dodatkiem zwykłego oleju. Na bardzo rozgrzaną patelnię kładziemy tuńczyka i obsmażamy z każdej ze stron - około 20–30 sekund. W trakcie smażenia doprawiamy pieprzem cytrynowym.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
3
Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 – 180 stopni na maksymalnie 4 minuty.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
4
Pomidorki cherry kroimy w ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Doprawiamy je solą, pieprzem, imbirem i pieprzem cytrynowym. Smażymy je jeszcze przez ok. 2 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
5
W tym czasie suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy na patelnię do smażonych wcześniej pomidorów cherry. Do tego wlewamy marynatę pozostałą po marynowaniu mięsa i lekko ją odparowujemy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
6
Wyjmujemy tuńczyka z piekarnika i kroimy go w grube plastry.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
7
Na talerzu układamy sałatę roszponkę, na to wykładamy pokrojonego w kawałki tuńczyka, polewamy całość sosem z marynaty z pomidorami i danie jest gotowe do podania.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak