Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku

odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    400 g
  • kapusta pekińska

    1 szt. (średnia)
  • por

    1 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • kiełki sojowe

    50 g
  • kardamon mielony

  • soja

    15 ml (jasna)
  • ocet ryżowy

    20 ml
  • olej

  • olej sezamowy

    20 ml
  • imbir mielony

  • pieprz czarny ziarnisty

  • papryka ostra mielona

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku
Kapustę, por oraz paprykę kroimy cienkie w paski. Pokrojone warzywa mieszamy z kiełkami i odstawiamy na chwilę.
Krok 2 - Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku
Wołowinę kroimy w cienkie kawałki i smażymy w dwóch partiach w woku na mocno rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia mięso posypujemy do smaku solą, imbirem, oraz papryką ostrą. Ważne, aby w trakcie smażenia olej był cały czas bardzo gorący. Obsmażone kawałki wołowiny odkładamy do osobnego naczynia.
Krok 3 - Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku
Po wyjęciu ostatniej partii mięsa wrzucamy do rozgrzanego woka pokrojone wcześniej warzywa z kiełkami i smażymy. Doprawiamy do smaku pieprzem, kardamonem, imbirem oraz papryką ostrą. Następnie wlewamy odrobinę octu ryżowego i mieszamy aby nieco odparował. Dodajemy niewielką ilość sosu sojowego.
Krok 4 - Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku
Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy obsmażone kawałki mięsa i mieszamy. Całość polewamy odrobiną oleju sezamowego.
Krok 5 - Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku
Podajemy w głębszych naczyniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lucyna Albinska

30.12.2015 20:29
5 smak jest gorzki

wioleczka83

12.11.2014 22:36
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat