Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze 600 g
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 opakowanie
bakłażan 1 szt. (pokrojony w kostkę)
cebula 2 szt. (pokrojona w kostkę)
cebula czerwona 1 szt. (pokrojona w kostkę)
przecier pomidorowy 400 ml
ser żółty 200 g (tarty)
cukinia 1 szt. (pokrojona w kostkę)
czosnek 4 ząbki (plastry)
olej rzepakowy 4 łyżki
rosół z kury Kucharek 100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
Pieprz czarny grubo mielony Prymat (do smaku)
Gałka muszkatołowa mielona Prymat (do smaku)
bazylia 4 gałązki (do dekoracji)
oliwki czarne Smak 2 łyżki
oliwki zielone Smak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem

Kroki postępowania

1
Mielone mięso z indyka połączyć z pikantną przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto
2
Na głębokiej patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć cebulę i czosnek ok. 1 minutę, a następnie dodać mięso. Po 10 minutach dodać rosół z kury i pomidory, dusić przez ok. 10 - 15 minut i doprawić do smaku pikantną przyprawa do kurczaka, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto
3
Bakłażana podsmażyć z cukinią doprawiając solą morską. Smażyć do uzyskania złotego koloru ok. 10-15 minut.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto
4
Mięso z pomidorami przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać bakłażana z cukinią, pokrojone zielone i czarne oliwki.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto
5
Posypać tartym serem i piec 20 w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto
6
Tak przygotowaną zapiekankę udekorować świeżą bazylią. Podawać z makaronem lub grzankami.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak