Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wołowa 340 g
pomidory pelati 1 puszka
szalotka 3 szt.
Musztarda sarepska Prymat
brandy 20 ml
olej
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
pieprz zielony w zalewie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem

Kroki postępowania

1
Szalotki siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy zielony pieprz i mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
2
Wrzucamy pomidory, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 – 15 minut. Po tym czasie przelewamy sos przez sito i to, co na nim zostało przecieramy tak, żeby w połączeniu z odlanym sosem powstała gładka masa.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
3
Polędwicę przyprawiamy solą, grubo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni podgrzewamy olej. Układamy polędwicę na stek średnio wysmażony i smażymy ok. 5 minut każdą ze stron. Polędwicę na stek krwisty również układamy na patelni i smażymy przez ok. 3 minuty każdą ze stron.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
4
Następnie steki wkładamy do piekarnika ustawionego na ok. 170 – 180 stopni. Stek średnio-wysmażony na 10-15 minut, a stek krwisty na 5-8 minut. Pamiętajmy, by przełożyć stek na drugą stronę w trakcie pieczenia. Po tym czasie steki wyjmujemy i odkładamy na osobne naczynie.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
5
Na patelnię, na której smażyliśmy polędwicę wsypujemy ziarna zielonego pieprzu i chwilkę prażymy. Następnie zalewamy brandy i flambirujemy (sposób przygotowania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go). Tak powstały sos dolewamy do masy pomidorowej i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
6
Na talerze wykładamy sos pieprzowy, na sosie układamy stek i dekorujemy listkami mięty. Podajemy z musztardą sarepską. Bon apetit!
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak