Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem

Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z sandacza

    200 g (bez skóry)
  • marchew

    1 szt. (pokrojone w kostkę)
  • seler

    1/4 szt. (pokrojony w kostkę)
  • seler naciowy

    1 łodyga (pokrojony w kostkę)
  • rosół warzywny

    1 litr
  • wino białe

    100 ml
  • sok z cytryny

    (do smaku)
  • grzyby leśne

    200 g (ugotowane, kostka)
  • śmietana

    200 ml (36%)
  • cebula

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • masło

    2 łyżki (klarowanego)
  • koperek

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

  • sól ziołowa

    1/2 łyżeczki
  • pieprz biały mielony

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem
Do gorącego bulionu wrzucić drobno pokrojone warzywa.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem
Ugotowane grzyby leśne, obsmażyć na maśle i oleju rzepakowym z cebulą, dodać do rosołu. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie, a następnie dodać białe wino, odrobinę soku z cytryny, sól ziołową, śmietanę i pieprz do smaku.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem
Oczyszczony filet z sandacza pokroić w kostkę, skropić cytryną i wrzucić do zupy, dodać posiekany koperek i gotować kolejne 10-15 minut.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem
Zupę można podawać udekorowaną koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat