Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z sandacza 200 g (bez skóry)
marchew 1 szt. (pokrojone w kostkę)
seler 1/4 szt. (pokrojony w kostkę)
seler naciowy 1 łodyga (pokrojony w kostkę)
rosół warzywny 1 litr
wino białe 100 ml
sok z cytryny (do smaku)
grzyby leśne 200 g (ugotowane, kostka)
śmietana 200 ml (36%)
cebula 2 szt. (pokrojone w kostkę)
masło 2 łyżki (klarowanego)
koperek 1 pęczek
olej rzepakowy
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem

Kroki postępowania

1
Do gorącego bulionu wrzucić drobno pokrojone warzywa.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem foto
2
Ugotowane grzyby leśne, obsmażyć na maśle i oleju rzepakowym z cebulą, dodać do rosołu. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie, a następnie dodać białe wino, odrobinę soku z cytryny, sól ziołową, śmietanę i pieprz do smaku.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem foto
3
Oczyszczony filet z sandacza pokroić w kostkę, skropić cytryną i wrzucić do zupy, dodać posiekany koperek i gotować kolejne 10-15 minut.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem foto
4
Zupę można podawać udekorowaną koperkiem.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 16. Zupa z grzybów leśnych podana z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak