Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filety śledziowe 400 g (solone, wymoczone)

Marynata

olej rzepakowy 1 szklanka
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 2-3 łyżek

Sos piernikowy

piernik 200 g (czerstwy, starty)
miód wielokwiatowy 2 łyżki
miód pitny 100 ml
wino czerwone wytrawne 100 ml
sok z cytryny 2 łyżki

Do dekoracji

Cynamon cały Prymat
orzechy włoskie 1/2 szklanki
kiełki
szczypiorek (grubo pokrojony)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty połączyć i doprawić do smaku. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić na noc do lodówki.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi foto
2
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi foto
3
Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie. Udekorować całymi orzechami włoskimi, kiełkami, szczypiorkiem i korą cynamonową.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi foto
4
Smacznego!
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak