Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 600 g
borowiki suszone 30 g
masło
olej
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin

Kroki postępowania

1
Namoczone grzyby chwilę gotujemy żeby były miękkie. Kroimy je w cienkie paseczki. Podsmażamy przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie wykładamy do osobnego naczynia i pozwalamy ostygnąć.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin foto
2
Do miski wsypujemy starte ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym oraz gałką muszkatołową. Wszystko mieszamy. Do ziemniaków dodajemy ostudzone grzyby.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin foto
3
Na patelni rozpuszczamy olej z odrobiną masła i smażymy masę ziemniaczaną aż się zarumieni i wytworzy się „skorupa”. Przekładamy placek na drugą stronę i dalej smażymy ok. 2-3 minuty.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin foto
4
Zależnie od grubości placka – można go również jeszcze włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 – 180 stopni na ok. 4 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin foto
5
Po tym czasie placki wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy. Bon apetit!
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak