Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko

4.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 4 szt.
sos śliwkowy 20 ml
miód 40 g
czosnek 1 ząbek
szalotka 2 szt.
rzodkiewka 1 pęczek
pieczarki 100 g
śliwki 3 szt.
szczypiorek usiekany
wino białe wytrawne 80 g
Imbir mielony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko

Kroki postępowania

1
W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia z kurczaka i przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz imbirem. Polewamy olejem i obtaczamy dokładnie w przyprawach.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
2
W garnku gotujemy dobrze osoloną wodę i do wrzącej wrzucamy pokrojone na połówki rzodkiewki. Od momentu zagotowania się wody, rzodkiewki gotujemy ok. 30 – 60 sekund. o tym czasie odcedzamy je na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
3
Na rozgrzanej patelni smażymy obtoczone w przyprawach kawałki kurczaka przez ok. 4-5 minut aż nabiorą złocistego koloru.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
4
Do pozostałego w żaroodpornym naczyniu oleju dodajemy miód.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
5
Zarumienione podudzia kurczaka ponownie wkładamy do naczynia, zalewamy 40 ml białego wina którym wypłukaliśmy patelnie po smażeniu. Udka wstawiamy do piekarnika ustawionego na ok. 180 stopni na ok. 8 – 10 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
6
Szalotkę kroimy w cienkie plastry, a śliwki i pieczarki w ćwiartki. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szalotkę i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy również śliwki.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
7
Całości podlewamy 40 ml białego wina i pozwalamy odparować. Następnie dolewamy sos śliwkowy i pokrojony ząbek czosnku. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy potrawie nabrać smaku.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
8
W tym czasie drobno kroimy szczypiorek. Po upływie ok. 10 minut wyjmujemy kurczaka z piekarnika i przekładamy na patelnię do przygotowanego sosu. Cały tłuszcz z naczynia żaroodpornego również zlewamy na patelnię. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty. Na sam koniec posypując posiekanym szczypiorkiem.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
9
Na osobnej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy na niego zblanszowaną wcześniej rzodkiewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy się zagrzeją, można je podawać jako dodatek do kurczaka.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto
10
Kawałki kurczaka wykładamy na talerz, polewamy sosem, obok układamy rzodkiewki i podajemy.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak