Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille

5.0
(42)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żabnica 600 g
pomidorki cherry 5 szt.
cukinia 1 szt.
bakłażan 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 szt.
oliwki czarne 50 g
oliwki zielone 50 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oregano
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
sos pomidorowy 100 ml
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille

Kroki postępowania

1
Rybę obieramy z zewnętrznej skóry, wykrawamy kręgosłup i rozkrawamy ją na dwie połowy.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
2
Każdą połowę obieramy ze wszystkich warstw skóry, a powstałe filety kroimy na dwie połówki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
3
Żabnicę przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz ziołami prowansalskimi. Następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek po 2-3 minuty z obu stron. Po podsmażeniu, kawałki żabnicy o podobnej grubości (te większe) układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
4
Następnie przygotowujemy ratatouille. Cebulę kroimy w kostkę. To samo robimy z czosnkiem, papryką, cukinią i bakłażanem. W garnku podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana. Całość mieszamy i smażymy.Po kilku minutach dodajemy cukinię. Całość doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dwoma listkami laurowymi. Mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
5
Teraz dodajemy pomidorki cherry pokrojone na połówki. Wlewamy sos pomidorowy i wszystko ze sobą mieszamy. Smażymy kilka minut pilnując by warzywa zostały przygotowane al dente.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
6
Grubsze kawałki żabnicy w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika ustawionego na ok. 160-170 stopni C. Pieczemy ok. 3 minuty. Po tym czasie przekładamy rybę na drugą stronę i dodajemy pozostałe dwa cieńsze kawałki. Pieczemy kolejne 3 minuty.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
7
Przed wydaniem dania do ratatouille dodajemy pokrojone czarne i zielone oliwki. Mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
8
Sos wykładamy na talerze, a na niego układamy kawałki żabnicy.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak