Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku

5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kurczak orientalny w wersji przygotowanej przez eksperta Doradcy Smaku, słynnego kucharza Michela Morana. 

W tym autorskim przepisie kurczak jest odpowiednio doprawiony mieszanką orientalnych przypraw oraz podlany winem. Smakuje wybornie! 

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 2 szt.
cebula 1 szt.
pomidorki koktajlowe kilka szt.
pomidory suszone
wino białe wytrawne 40 ml
ocet ryżowy 10 ml
sos sojowy 10 ml
olej do smażenia
Przyprawa curry orientalna Prymat
Imbir mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Orientalna mieszanka przypraw Michela

Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Imbir mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
Kminek mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku

Autorski przepis Doradcy Smaku - Michela Morana na pysznego kurczaka w orientalnych przyprawach i winie. 

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na równe płaty. W misce obtaczamy kurczaka w mieszance przypraw Michela oraz w soli, curry i imbirze.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
2
Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidorki koktajlowe na połówki, a pomidory suszone w cienkie paski. Woka lub dużą patelnię stawiamy na ogniu i wlewamy odrobinę oleju.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
3
Przyprawione płaty kurczaka podsmażamy przez 3-4 minuty, jeśli płaty kurczaka są cienkie. Ważne jest by kurczak nie był suchy. Powinien zostać soczysty w środku.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
4
Po tym czasie pierś kurczaka wykładamy na osobny talerz, a na pozostały na patelni olej wrzucamy cebulę i smażymy. Gdy cebula się zarumieni i wymiesza z przyprawami na patelni, dodajemy pomidorki koktajlowe i pokrojone suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, mieszając. Następne dolewamy ocet ryżowy i smażymy aż ocet odparuje. W tym czasie rozgniatamy lekko pomidorki, żeby puściły sok.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
5
Dolewamy sos sojowy i zmniejszamy ogień. Następnie dolewamy białe wino i przyprawiamy według uznania mieszanką przypraw Michela. Smażymy mieszając. Na końcu dolewamy sos śliwkowy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
6

Do tak przygotowanego sosu w woku wkładamy z powrotem płaty piersi z kurczaka. Smażymy ok. 1-2 minut, tak by pozostały soczyste.


Po tym czasie wykładamy kurczaka na talerz i polewamy obficie sosem.

Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto
7
Kurczak doskonale smakuje z białym gotowanym ryżem. Bon apetit!
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak