Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 300 g
boczek wędzony 100 g
pomidor 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
cebula 1 szt.
oliwa
Przyprawa curry orientalna Prymat
tymianek
chrzan tarty
Musztarda delikatesowa Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

Kroki postępowania

1
Pokrojoną w równe kawałeczki polędwicę wieprzową układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą, pieprzem, curry i tymiankiem. Następnie polewamy oliwą z oliwek i mieszamy obtaczając kawałki mięsa w przyprawach.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
2
Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy. Paprykę kroimy w średniej wielkości kwadraty, a pomidora w ćwiartki. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy paprykę. Do papryki dorzucamy cebulę i smażymy z obu stron 3-4 minuty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Po chwili smażenia przekładamy warzywa do miseczki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
3
Boczek kroimy w dość grube i długie kostki. Na szaszłyka nabijamy boczek, cebulę, paprykę, pomidora i mięso według wybranej przez siebie kolejności.Pamiętajmy że na końcach powinny się znajdować kawałki boczku lub mięsa by szaszłyk się nie rozpadał.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
4
Tak przygotowane szaszłyki obsmażamy najpierw na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony przez kilka minut.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
5
Następnie szaszłyki wyłożone w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 160 – 180 stopni na ok. 5-6 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, by odwrócić szaszłyki na drugą stronę. Znów pieczemy ok. 3 minuty.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
6
Szaszłyki wykładamy na talerze i podajemy razem z musztardą i chrzanem. Bon apetit!
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak