Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 opakowanie
  • ziemniaki

    8 szt. (ugotowane, plastry)
  • cebula

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • czosnek

    3 ząbki (posiekane)
  • por

    1 szt. (posiekana biała część)
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • żółty ser

    1 szklanka (tarty)
  • jajka

    2 szt.
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • Party Dip Czosnkowy Prymat

    1 opakowanie
  • majonez

    100 g
  • jogurt naturalny

    50 g
  • przyprawa do ziemniaków

    (do smaku)
  • gałka muszkatołowa mielona

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Party Dip Czosnkowy wymieszać dokładnie z jogurtem i majonezem, następnie odstawić do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę, białą część pora i czosnek. Zeszklić ok. 5 minut. Następnie dodać mięso, doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego i dusić przez około 20 minut. Na patelni podsmażyć ziemniaki oprószone przyprawą do ziemniaków. W misce roztrzepać 2 jajka, dodać śmietanę i doprawić gałką muszkatołową.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno podsmażone mięso, podsmażone ziemniaki i zalać śmietaną połączoną z jajkami.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Całość posypać serem i doprawić na koniec przyprawą do ziemniaków. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 160 - 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 6. Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Aromatyczną zapiekankę podawać z Party Dipem Czosnkowym, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Smacznego!

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat