Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego

Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    400 g (ugotowany al dente)
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • czosnek

    2 ząbki (plastry)
  • pieczarki

    8 szt. (obrane, plastry)
  • pomidorki koktajlowe

    5 szt. (pokrojonych)
  • ser pleśniowy

    100 g
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana kremówka

    300 ml
  • pomidory suszone Smak

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • ser żółty

    4 łyżki (tarty)
  • bazylia

    1/2 łyżeczki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • tymianek

  • papryka ostra mielona

  • bazylia świeża

    kilka listków (do dekoracji)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
W rondelku na oleju podsmażyć cebulę i czosnek.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Następnie dodać pieczarki i podsmażyć na złoty kolor.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Dodajemy ser, wino i śmietanę. Gotujemy 5 minut.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Następnie dokładamy pomidory (suszone i koktajlowe) oraz kapary.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Całość doprawiamy do smaku.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Do sosu dosypujemy ugotowany al dente makaron i dokładnie mieszamy.
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Makaron z sosem układamy w naczyniu żaroodpornym, obficie posypujemy serem i i pieczemy 15 minut w temperaturze 160°C.
Krok 8 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego
Tak przygotowany makaron dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Smacznego!
Doradca Smaku
Do przepisu proponujemy użyć sera pleśniowego np. typu Lazur lub Rokpol.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat