Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami

Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    100 g (schłodzone)
  • woda

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • wanilia laski

    2 laski
  • sól ziołowa

    1 szczypta

Krem waniliowy

  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    450 ml

Dodatki

  • owoce

    400 g
  • cukier puder

    (do dekoracji)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami
Laskę wanilii przekroić na pół. Oddzielić ziarenka od pustych lasek. Mąkę zagnieść z cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, ziarenkami wanilii i 2 łyżkami zimnej wody.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć z lodówki, podzielić na 8 części.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami
Wykleić ciastem dna i boki foremek do babeczek. Babeczki piec 15-20 minut w temperaturze 200°C. Następnie wyjąć babeczki z foremek i ostudzić.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami
Owoce umyć i osuszyć. Budyń wymieszać z ½ szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować razem z pustymi laskami wanilii. Po chwili wyjąć laski, wlać budyń i gotować ok. 5 minut. Zestawić z ognia, wystudzić (do temp. ok. 50°C) i zmiksować z masłem. Odstawić do zastygnięcia.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 47. Kruche babeczki z polskimi owocami
Babeczki napełnić cienką warstwą masy budyniowej, udekorować dużą ilością owoców i oprószyć cukrem pudrem.
Doradca Smaku
Do przepisu proponujemy użyć np. malin, truskawek, jagód czy jeżyn.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megi

04.03.2015 11:40
wygląda super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat