Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

karkówka 300 g
cielęcina 300 g
boczek wędzony 200 g
ogóreczki konserwowe
chrzan tarty

Marynata do karkówki

tymianek
oregano
Zioła prowansalskie suszone Prymat
czosnek 1 ząbek
oliwa
Musztarda rosyjska Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Marynata do cielęciny

Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Kminek mielony Prymat
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos

keczup łagodny 4 łyżki
woda 20 ml
miód 3 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy marynatę do karkówki. Do miski wsypujemy po szczypcie ziół prowansalskich, tymianku i oregano. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do miski. Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach foto
2
Karkówkę doprawiamy solą, mielonym pieprzem i dokładnie nacieramy marynatą z obu stron.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach foto
3
Cielęcinę posypujemy solą i mielonym pieprzem. Obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy kminkiem mielonym i chili. Następnie kroimy boczek w grube plastry.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach foto
4
Rozpoczynamy grillowanie mięs. Na rozgrzanego grilla wkładamy najpierw cielęcinę i grillujemy ją z obu stron łącznie przez ok. 4 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach foto
5
Po tym czasie mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. W tym czasie na grilla wrzucamy karkówkę i również grillujemy ok. 4 minuty z obu stron. Następnie dokładamy karkówkę do piekarnika.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach foto
6
W tym czasie grillujemy boczek przez ok. 4-5 minut i przygotowujemy sos. Do gorącego rondelka wlewamy 20 ml wody i czekamy aż zacznie się gotować. Wrzucamy 4 łyżki keczupu oraz 2-3 łyżki miodu. Mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach foto
7
Dodajemy 1-2 łyżeczki musztardy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach foto
8
Szykujemy talerze dekorując je świeżymi pomidorkami cherry, ogórkami konserwowymi i ziołami. Przygotowujemy trzy miseczki na sosy: przygotowany wcześniej sos miodowo-keczupowy, chrzan i musztardę rosyjską. Kawałki mięsa wykładamy obok siebie na talerzu i podajemy. Bon apetit!
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 39: Trio z mięsa w przyprawach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak