Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 8 szt.
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 opakowanie
Musztarda delikatesowa Prymat 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
Pieprz czarny mielony Prymat (do smaku)
tymianek (do smaku)
olej rzepakowy 1/2 szklanki
fasola 200 g (ugotowanej/konserwowej)
pieczarki 200 g (plastry)
pomidory suszone Smak 2 łyżki (paski)
oliwki zielone Smak 1 łyżeczka
cebula 1 szt. (pokrojona w kostkę)
por (biała część) 1 szt. (piórka)
czosnek 4 ząbki (plastry)
wino białe wytrawne 100 ml
rosół z kury Kucharek 1 litr
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone mięso natrzeć przyprawą do kurczaka połączoną z olejem i musztardą.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto
2
Obsmażyć je w rondlu na złoty kolor.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto
3
Do kurczaka dodać cebulę, czosnek, pieczarki, suszone pomidory i pora, smażyć przez ok. 5 minut.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto
4
Następnie wlać wino i rosół.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto
5
Doprawić do smaku i całość dusić do miękkości. Przed końcem gotowania dodać fasolę.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto
6
Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak