Doradca Smaku, odc. 18: Zupa z ryb słodkowodnych z szafranem

odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 18: Zupa z ryb słodkowodnych z szafranem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    100 g
  • szczupak

    100 g
  • filet z barramundi

    100 g
  • cebula

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • goździki

  • ziele angielskie całe

  • gałka muszkatołowa mielona

  • Szafran - nitki

  • koperek

  • olej

  • wino białe wytrawne

    10 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 18: Zupa z ryb słodkowodnych z szafranem
Pora i selera kroimy
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 18: Zupa z ryb słodkowodnych z szafranem
...i podsmażamy w garnku na odrobinie oleju.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 18: Zupa z ryb słodkowodnych z szafranem
Ryby oczyszczamy z łusek i ości, po czym kroimy na niezbyt duże kawałki.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 18: Zupa z ryb słodkowodnych z szafranem
Do podsmażonych warzyw wrzucamy ości i dalej smażymy. Dolewamy białe wino, gdy zacznie się gotować dodajemy wodę ponad wysokość warzyw. Następnie doprawiamy solą, gałką muszkatołową, dodajemy 3 goździki wbite w polówkę cebuli i kilka ziaren ziela angielskiego.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 18: Zupa z ryb słodkowodnych z szafranem
Po 20 minutach przecedzamy zupę. Marchewki kroimy w ukośne plasterki. Do klarownego wywaru wrzucamy marchewki. Gdy marchewka będzie al dente dodajemy posolone kawałki szczupaka i barramundi. Na sam koniec dodajemy pstrąga i szafran.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 18: Zupa z ryb słodkowodnych z szafranem
Podajemy udekorowane świeżym koperkiem. Bon apetit

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat