Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 4 szt. (malinowe)
kasza jęczmienna 1 szklanka (ugotowanej)
pieczarki 200 g (plastry)
żółty ser 3 łyżki (starty)
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
orzechy włoskie 1 łyżka (posiekane)
czosnek 2 ząbki (posiekane)
Sól ziołowa jodowana Prymat (do smaku)
Pieprz czarny mielony Prymat (do smaku)
Papryka słodka mielona Prymat (do smaku)
bazylia (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Pomidory przekroić w poprzek na pół, wydrążyć gniazda nasienne wraz z sokiem.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
2
Pomidory oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki podsmażyć na oleju do momentu odparowania wody.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
3
Do miski włożyć ugotowaną kaszę, pieczarki, połowę tartego sera, bułkę tartą, orzechy, olej, posiekaną natkę pietruszki i czosnek.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
4
Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
5
Połówki pomidorów napełnić farszem mocno dociskając, posypać tartym serem i piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak