Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt. (waga 1,5 kg)
marynata
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 opakowanie
olej rzepakowy 4 łyżki
Musztarda kremska Prymat 1 łyżka
czosnek 3 ząbki (posiekane)
Farsz:
wątróbka drobiowa 1/2 kg
jajko 3 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
orzechy włoskie 1 łyżka (posiekanych)
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
kapary całe Smak 1 łyżeczka (posiekane)
Sól ziołowa jodowana Prymat (do smaku)
Pieprz czarny mielony Prymat (do smaku)
chrzan żurawinowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę z wymieszania wszystkich składników.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
2
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
3
Wątróbkę drobno posiekać lub zmielić, żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć w mikserze, dodając wątróbkę, bułkę tartą, orzechy, kapary i posiekaną natkę.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
4
Do tak przygotowanej masy dodać pianę z białek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
5
Kurczaka ułożyć na desce, nadziać farszem, zszyć lub spiąć wykałaczkami. Do brytfanny wlać olej pozostały z marynowania, kurczaka natrzeć masłem i piec 1,5-2 godziny w temperaturze 180°C z włączoną funkcją termoobiegu.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
6
Tak przygotowanego kurczaka podawać z chrzanem żurawinowym.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak