Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 600 g
olej rzepakowy (do smażenia)
mąka pszenna 4 łyżki
Majeranek suszony Prymat (do smaku)
sok z cytryny 1 szt.
jabłka 4 szt. (winne)
masło 3 łyżki
miód lipowy 2 łyżki
wódka gorzka 100 ml
natka pietruszki (do dekoracji)
marynata
olej rzepakowy 4 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem

Kroki postępowania

1
Umytą i oczyszczoną wątróbkę osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodając wódkę, miód i majeranek.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem foto
2
Wątróbkę natrzeć wszystkimi wymieszanymi składnikami marynaty, oprószyć mąką.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem foto
3
Usmażyć na złoty kolor.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem foto
4
Następnie piec 5-10 minut w temperaturze 160°C.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem foto
5
Wątróbki ułożyć na jabłkach, udekorować natką pietruszki i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem. Podawać.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak