Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gorzka czekolada 200 g
masło 120 g
cukier 120 g
jajko 5 szt.
mąka 2 łyzki
papryczka chili 1 szt.
Papryka ostra mielona Prymat
Cynamon mielony Prymat
cukier puder

Porada

Do przepisu najlepiej użyć gorzką czekoladę 70%.

Przepis i sposób przygotowania na: Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Kroki postępowania

1
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy masło i mieszamy.
Krok 1 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
2
Do miski wbijamy 4 całe jajka oraz 1 żółtko i dokładnie roztrzepujemy dodając cukier. Smarujemy masłem foremki do zapiekania.
Krok 2 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
3
Odstawiamy czekoladę do lekkiego przestudzenia.
Krok 3 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
4
Następnie do czekolady dodajemy masę jajeczną...
Krok 4 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
5
...a później 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy szczyptę ostrej papryki.
Krok 5 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
6
Masę wlewamy do przygotowanych foremek...
Krok 6 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
7
...i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika na około 10-11 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Krok 7 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
8
Gotowe fondant posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, a na wierzchu kładziemy cienki plasterek papryczki chili.
Krok 8 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
9
Bon apetit.
Krok 9 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:41
Połączenie z ostrą papryczką musi być super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak