Chleb Froda

Chleb Froda

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mąka chlebowa

    1/2 szklanki
  • płatki owsiane

    1,5 szklanki
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • maślanka

    1,3 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • len mielony

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

- Formę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy delikatnie wodą. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy płatki, sól, len, sodę oraz maślankę i całość wyrabiamy ręcznie. Ciasto może się trochę kleić, wówczas obsypujemy mąką tylko dłonie
- Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Wierzch obsypujemy słonecznikiem, len mielony, lub inne ziarna
- Pieczemy około 50 minut (temperatura 180 stopni), wkładając co jakiś czas patyk dla kontroli czy w środku ciasto nie jest jeszcze mokre
- Ciepły świeżutki chlebek jest gotowy
Zaproponowałam taką wersje chleba, ponieważ jest ona szybka w wykonaniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat