Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek Bananowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
banan 3
olej 100 ml
mąka pszenna 1,75 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżka
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
mleko 2% 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek Bananowy

- Banany rozgnieść w miseczce i wymieszać z ekstraktem oraz mlekiem
- Olej ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę, sól, sodę i cukier waniliowy. Do masy dodajemy mieszankę z bananów i miksujemy na małych obrotach
- Na koniec dodajemy cynamon. Wymieszać na małych obrotach. Wylać masę do, wyłożonej papierem do pieczenia, formy, wyrównać. Piec około 50 minut do „suchego patyczka” w temperaturze 170-180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 11.03.2014 15:45
Uwielbiam chlebek bananowy :)
Caterina 11.03.2014 15:29
Jest słodkawy i delikatny w smaku. Ja uwielbiam wszystko co bananowe, do tego chlebek jest taki lekko wilgotny, do kakao idealny ;) polecam, bardzo prosty w wykonaniu. pozdrawiam
Monia 11.03.2014 13:54
Bardzo ciekawa jestem smaku takiego chleba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak