Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z kalarepy pod francuską czapeczką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepka młoda 500 g
cebula 1
masło 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
bulion warzywny 1/2 l
śmietana 12% 250 g
sól
pieprz
sok z cytryny 2 łyżki
ciasto francuskie 1 op
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z kalarepy pod francuską czapeczką

Obieramy cebulkę i kroimy w kostkę. Kalarepki myjemy, odcinamy zielone częsci i końcówki. Obieramy i kroimy w kawałki. Rozgrzewamy masło w rondelku i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kalarepę i chwilę dusimy razem. Oprószamy cukrem i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Ściągay zupę z ognia i miksujemy na purre. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przelewamy zupę do kokilek. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka większe niż średnica kokilek. Nakładamy na kokilki, smarujemy rozkłóconym jajkiem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st, aż ciasto się ładnie zrumieni. Z resztek ciasta można zrobić paluszki albo serduszka. Wystarczy je oprószyc papryką i posypać startym żółtym serem. Serwujemy razem z zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 11.03.2014 23:28
Cudnie wygląda, a sezon na kalarepkę coraz bliżej :)
matesko 11.03.2014 13:21
ciekawy przepis
brioszka 11.03.2014 12:28
nigdy nie robiłam kremu z kalarepy, ale ten przepis zachęca! :)
Jadwiga/Jaga85 11.03.2014 12:21
Mniam, mniam!!!
Róża1 11.03.2014 12:01
fajny pomysł :-)
Cynowa_Beata 11.03.2014 11:53
Oj chodzi za mną taka ,,zapiekanka'' uwielbiam kalarepę :) Może wypróbuje bo zapowiada się smakowicie :)
Sylwia26 11.03.2014 11:40
ślinka leci
Pomocnik 11.03.2014 11:38
ciekawe jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak