Krem z kalarepy pod francuską czapeczką

Krem z kalarepy pod francuską czapeczką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalarepka młoda

    500 g
  • cebula

    1
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • bulion warzywny

    1/2 l
  • śmietana 12%

    250 g
  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • ciasto francuskie

    1 op
  • jajo do posmarowania wierzchu

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obieramy cebulkę i kroimy w kostkę. Kalarepki myjemy, odcinamy zielone częsci i końcówki. Obieramy i kroimy w kawałki. Rozgrzewamy masło w rondelku i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kalarepę i chwilę dusimy razem. Oprószamy cukrem i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Ściągay zupę z ognia i miksujemy na purre. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przelewamy zupę do kokilek. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka większe niż średnica kokilek. Nakładamy na kokilki, smarujemy rozkłóconym jajkiem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st, aż ciasto się ładnie zrumieni. Z resztek ciasta można zrobić paluszki albo serduszka. Wystarczy je oprószyc papryką i posypać startym żółtym serem. Serwujemy razem z zupą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Koper

11.03.2014 23:28
Cudnie wygląda, a sezon na kalarepkę coraz bliżej :)

matesko

11.03.2014 13:21
ciekawy przepis

brioszka

11.03.2014 12:28
nigdy nie robiłam kremu z kalarepy, ale ten przepis zachęca! :)

Jadwiga/Jaga85

11.03.2014 12:21
Mniam, mniam!!!

Róża1

11.03.2014 12:01
fajny pomysł :-)

Cynowa_Beata

11.03.2014 11:53
Oj chodzi za mną taka ,,zapiekanka'' uwielbiam kalarepę :) Może wypróbuje bo zapowiada się smakowicie :)

Sylwia26

11.03.2014 11:40
ślinka leci

Pomocnik

11.03.2014 11:38
ciekawe jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat