Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu z karmelem i orzeszkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 5 szt
cukier puder 100 g
laska wanilii 1 szt
serek mascarpone 500 g
amaretto
kawa rozpuszczalna 250 ml
biszkpty 200 g
woda 60 ml
śmietana kremowa 30% 8 łyżek
masło 2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
orzechy włoskie 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu z karmelem i orzeszkami

1.Przygotowujemy sos karmelowy: Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Ostudzić
2.Żółtka z cukrem pudrem i miąższem z wanilii ubijamy na parze na gesty krem. Zdejmujemy z ognia i ciągle ubijając przestudzamy. Dodajemy małymi porcjami mascarpone i dokładnie ubijamy. Na dno pucharków układamy biszkopty. Nasączamy je w amaretto i kawie. Na biszkopty nakładamy krem z mascarpone, następnie łyżkę gęstego sosu karmelowego i łyżkę posiekanych orzechów. Podobnie układamy druga warstwę biszkoptów, kremu, karmelu i Orzeszków. Deser podawać schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 11.03.2014 08:58
wspaniały deserek
norweska20 10.03.2014 23:15
deser coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak