Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos karmelowy z solą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 4 łyzki
woda 60 ml
śmietana kremowa 30% 8 łyżek
masło 2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos karmelowy z solą

Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Przelać do miseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 10.03.2014 19:50
Ciekawa jestem smaku
Konczi 10.03.2014 12:24
wygląda fajnie
jowant 10.03.2014 12:04
bardzo dziwne połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak