Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijany tort bezowy

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier puder 300 g
cukier trzcinowy 2 łyżki
ocet winny 1 łyzka
sól 1 szczypta
czekolada gorzka 100 g
masło 30 g
malibu 2 łyżki
sól 1 szczypta
śmietana kremowa 30% 200 ml
mascarpone 250 g
Wiśnie w spirytusie
orzechy

Przepis i sposób przygotowania na: Pijany tort bezowy

Blaty bezowe:
Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru. Masę należy ubijać aż cały cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta i sztywna. Gotową masę bezową przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje, że oba blaty będą tej samej średnicy. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim beze do wystygnięcia.
Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce.

Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu i siekanymi orzechami. Przykrywamy resztą masy czekoladowej i drugą bezą. Delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy wiśniami oraz listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 06.01.2016 00:03
Bajeczny tort!
berys18 21.05.2015 07:28
wygląda pięknie
Klausia 15.11.2014 12:04
dobry tort :)
elka72 10.03.2014 20:28
Piękny i smaczny!
DorotaZ 10.03.2014 19:54
Ten deser to coś dla mnie:) Beza, czekolada i wiśnie - czego chcieć więcej:)
wwwiolka 10.03.2014 18:28
Super przepis.
Gabi44 10.03.2014 13:10
Pyszny,lubię takie ciasta.
Niki22 10.03.2014 11:49
tej pokusie nie da się oprzeć :)
Romanowka 10.03.2014 11:41
wygląda szałowo, a zestawienie smaków gwarantuje wspaniałe doznania smakowe :)
Beatris 10.03.2014 11:40
Wspaniały tort:) Śliczna patera:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak