Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe zawijaski
Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką mąki,1 łyżeczką cukru,2 łyżeczkami ciepłego mleka. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło 100 gram w ciepłym mleku 1/2 szklanki.
Żółtka 3 szt. zmiksować z 1/2 szklanki cukru.
Do miski wsypać przesianą mąkę wlać zaczyn,jajka dodać mleko z tłuszczem i wyrobić ciasto.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Blat posypać mąką.
ciasto rozwałkować na prostokąt szeroki ok. 55-60 cm
połowę ciasta posypać cynamonem .
Złożyć ciasto na pół.
Pokroić w cienkie długie paski. Każdy pasek zawijać spiralnie, następnie zwinąć w ślimaczka i kłaść na papierze do pieczenia.
Pozostawić na 15 minut .
piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor.
posypać c.pudrem.