Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe zawijaski

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
cukier puder
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe zawijaski

ciasto drożdżowe:
Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką mąki,1 łyżeczką cukru,2 łyżeczkami ciepłego mleka. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło 100 gram w ciepłym mleku 1/2 szklanki.
Żółtka 3 szt. zmiksować z 1/2 szklanki cukru.
Do miski wsypać przesianą mąkę wlać zaczyn,jajka dodać mleko z tłuszczem i wyrobić ciasto.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Blat posypać mąką.
ciasto rozwałkować na prostokąt szeroki ok. 55-60 cm
połowę ciasta posypać cynamonem .
Złożyć ciasto na pół.
Pokroić w cienkie długie paski. Każdy pasek zawijać spiralnie, następnie zwinąć w ślimaczka i kłaść na papierze do pieczenia.
Pozostawić na 15 minut .
piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor.
posypać c.pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 10.03.2014 19:56
Świetnie wyglądają:)
iziona 10.03.2014 19:34
Piękne, uwielbiam drożdżowe wypieki
halina17 10.03.2014 15:05
Apetycznie wyglądają zawijaski.
Barbara13 10.03.2014 13:06
jakie świetne zawijaski :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak