Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe kokardki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
marmolada
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe kokardki

drożdże 1/2 kostki kruszę dodaję łyżeczkę cukru oraz 4 łyżki ciepłego mleka mieszam i odstawiam zaczyn.
mąkę 2 szklanki przesiewam na stolnicę .
masło 100 gram rozpuszczam
żółtka 3 szt.ubijam z 1/2 szklanki cukru pudru.
mlek o1/2 szklanki podgrzewam
do mąki dodaję rozczyn, jajka, następnie po porcjach ciepłego mleka wyrabiając ciasto na koniec rozpuszczone masło.
cały proces wyrabiania musi trwać około 10 minut ,aby ciasto dobrze się napowietrzyło.czym dłużej wyrabiamy tym ciasto będzie bardziej pulchne.
odstawiam niech sobie rośnie.(40-50 minut)
blat podsypujemy mąką wykładamy po porcji ciasta rozwałkowujemy potrzeba nam 4 prostokąty o szerokości 10-12 cm.,dł. dowolna.
smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim .dociskamy i nożem kroimy pionowo na szerokość 3-4 cm. środkiem przyciskam tak aby powstała kokardka.
piec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 10.03.2014 12:03
pyszne kokardeczki! mmmmm...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak